1. Ana Sayfa
  2. AYT Fizik

Dönme Hareketi

Dönme Hareketi
0

Dairesel bir yörüngede eşit zaman aralıklarında eşit yol alan hareketlinin hareketine düzgün dairesel hareket denir. Düzgün dairesel hareket sabit ve hız vektörüne dik ve sürekli uygulanan kuvvet sayesinde olur.

Yarıçap (r) : Dairesel yörüngenin yarıçapıdır. Birimi SI birim sistemlerinde metre (m) dir.

Periyot (T): düzgün dairesel hareket yapan cismin bir tam devir atması için geçen zamandır.. Birimi SI birim sistemlerinde saniye (s) dir.

Frekans (f): Düzgün dairesel hareket yapan bir cismin 1 sn deki tur sayısına frekans denir, frekans birimi SI birim sistemlerinde 1/s veya Hertz (Hz) olur.

T ve f arasındaki bağıntı.

Çizgisel hız (V): Düzgün dairesel hareket yapan bir cismin daire üzerinde birim zamanda aldığı yola denir., hız birimi SI birim sistemlerinde m/s olur. Yörüngeye her zaman teğettir.

Cisim bir tam tur döndüğünde 1 periyotluk zaman geçer ve bu sürede cisim dairenin çevresi kadar yol alır. Birim zamandaki yolu bulmak için çevreyi periyoda bölmemiz gerekir.

şeklinde gösterilir.

Açısal hız (w): Yarıçap vektörünün birim zamanda radyan cinsinden taradığı alandır., açısal hız birimi SI birim sistemlerinde rad/s olur.

Cisim bir tam tur döndüğünde 1 periyotluk zaman geçer ve bu sürede cisim 1 tam açı kadar açı tarar. Birim zamanda taranan açıyı bulmak için tam açıyı periyoda bölmemiz gerekir.

şeklinde gösterilir.

Merkezcil ivme (a) ve Merkezcil kuvvet (F):

Düzgün dairesel hareketlinin hızının büyüklüğü sabit kalırken yönü sürekli değişmektedir. Yönün değişmesini sağlayan, hız vektörüne dik yörünge merkezine yönelmiş bir kuvvettir.Bu kuvvete merkezcil kuvvet ve oluşan ivemeye de merkezcil iveme denir.merkezcil ivme birimi SI birim sistemlerinde m/s2 olur.

Tüm Formüller

İlginizi Çekebilir
IMG-20180127-WA0023.jpg

Yazar Hakkında

Yorum Yap