Bitcoin Nedir ?
Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir . Virgülden sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir.
Ayrıca Bitcoin Deep Web’in para birimidir.
Bitcoin ağı 3 Ocak 2009’da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto’dur. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır.
22 Temmuz 2013 tarihi itibariyle dolaşımdaki Bitcoin’lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken 4 Haziran 2014 tarihi itibariyle bu değer 8.2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.
Herhangi bir merkezde üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer.
Bitcoin ile dünyanın bütün noktalarına para gönderebilir ve alabilirsiniz. Sanal para birimleri arasında en yaygın kullanılan ve en güvenilen teknoloji olan Bitcoin, açık kaynaklı dosya birimine sahiptir. Bitcoin tam olarak bağımsızdır.
Bitcoin, yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanıyor.
Bitcoin, bazı ülkelerde bir ödeme ve yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de de TL karşılığı bitcoin almak mümkündür.Para gibi kullanılabildikleri için bitcoin’lerin bir değerleri vardır ve ayrıca bazı fonların ileride popülaritesi arttıkça, değerinin artacağı beklentisi ile bu ürünle ilgilendikleri bilinmektedir. Bitcoin’in değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep artınca fiyatı artmakta, düşünce de azalmaktadır. Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır.
Çalışma Prensibi ?
Günümüzde kullanılan para birimlerinin hepsi enflasyon karşısında zamanla kaybederler. Bu değer kaybından dolayı da 10 ve katları şeklinde genişlerler (10, 100, 1000 TL gibi). Diğer taraftan, bitcoin, 21 milyon adetle sınırlı olduğu için, zamanla değer kazanmasıyla birlikte enflasyona dayanaklı bir yapı sergiler ve ondalık birimlere doğru açılır.
Ne Kadar Güvenilir ?
Herhangi bir hükümet, banka, organizasyon ya da şahıs tarafından asla manipüle edilemez, komisyon alınamaz ve takip dilemez.
Nasıl Üretilir ?
Bitcoin üretim işine madencilik (mining) adı verilir.Bitcoin madenciliğini tek başınıza yapmak isterseniz İyi bir bilgi birikimi ve çok iyi bir PC’ye ihtiyacınız var. Bitcoin madenciliği, bilgisayarınıza ait donanımlar ile yapılan bir işlem. İlk başlarda CPU ile yapılan Bitcoin madenciliği, günümüzde yerini daha hızlı çalışabilen ekran kartlarına yani GPU’lara bırakmış durumda. Kısaca, bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliğindeki performansınız da o kadar artar. Piyasalarda sadece madencilik için özel olarak tasarlanmış sistemlerde satılır. Eğer bitcoin madenciliğinde “acemiyim ben” diyorsanız, bitcoin havuzlarına katılabilirsiniz (mining pool).Başka bilgisayarlarla güçlerin paylaşılması anlamına geliyor. Sayısı oldukça fazla olan maden havuzlarının, gelir dağıtım sistemleri de birbirinden farklı olabiliyor. Ancak şöyle bir sakıncası var, bitcoin üretmek artık o kadar da kolay değil. Çünkü havuzlara çok güçlü bilgisayarlar kullanan kullanıcılar dahil oluyorlar.
PİYASA DEĞERİ